Tři nejčastější mýty o robustě

I přestože má káva více druhů, ty nejznámější a nejvíce pěstované druhy jsou Coffea Arabica (arabika) a Coffea Canephora, také známa jako robusta. Naše pražírna praží jak výběrovou arabiku, tak i výběrovou robustu. Za 8 let naší existence jsme se setkali s několika mýty, které provázejí robustu a rádi bychom je v článku uvedli na správnou míru. Ačkoliv robusta není pro všechny, není třeba se ji vyhýbat ba naopak, mnoha kávomilcům by robusta vyhovovala i více. 

1. Robusta je kyselá.

Od mnoho zákazníků jsme slyšeli domněnku, že je robusta kyselá. I přestože existují aciditní robusty, robusta bývá většinou spíše hořká. Je to dané z části i tím, že má robusta přirozeně větší množství kofeinu. Nejen z tohoto důvodu patří naše káva Dark mezi bestsellery.

Chuť kávy také záleží na profilu pražení. Obecně řečeno, čím delší a tmavší pražení, tím menší acidita a aroma a tím větší tělo a hořkost. Protože v robustě hledáme spíše sladkost a hořkost, robusta bývá tmavěji pražena. 

DSC09649

(Robusta se praží tmavěji, aby vynikla její čokoládová chuť.) 

2. Arabika je kvalitní, robusta je nekvalitní.

Již mnoho z nás určitě někdy zaslechl názor, že robusta musí být vždy nekvalitní a levná káva, která se nemůže rovnat kvalitě arabiky. Z tohoto důvodu se hodně kávomilců milně robustě vyhýbá. 

Je pravda, že arabika má mnohem více odrůd a je chuťově i mnohem komplexnější. Velmi kvalitní arabiky mohou chuťově připomínat jahody, citrusy, bobuloviny a mnohem více. V našem obchodě máme například jednodruhou Kostariku, která po jahodách opravdu chutná, ale ne každá arabika je kvalitní a vše záleží na jejím pěstování, zpracování i pražení. I u arabik se může stát, že jsou zrnka plná defektů.

Protože se robusta často pěstuje pro instantní kávy, nebo do směsí, velká část robusty je špatně zpracovaná a má tedy více defektů, které pak vedou k zemitější chuti. Ovšem pokud se robusta správně zpracuje, můžeme v ní také získat komplexní a čisté chutě. I proto jsme se již od začátku naší firmy chtěli s farmáři zaměřit na to, abychom robustě dali stejnou péči, jako kvalitní arabice. 

 (Na fotkách jsme osobně s farmáři vybírali a zpracovávali jednu z prvních výběrových robust.)

3. Robusta není žádaná

Mnoho klientů, kteří hledají kávu s “tradiční“ hořkou chutí, se mylně robustě vyhýbají a hledají 100% arabiky.

Ovšem robusta je již dlouhou dobu součástí kvalitních espresso směsí. Díky tomu, že má robusta těžší a sladší tělo a při správné přípravě dodá kávě i hustší cremu, si robustu zamilovali především v Itálii. Mnoho domácích a firemních kávovarů také nedokáže efektivně uvařit jemnější arabiku a zvolí si místo ní buď směs arabiky s robustou, nebo čistou robustu.

espresso
(Espresso z robusty má hustou cremu. Káva je vhodná do automatických kávovarů a espresso směsí)

Pro koho tedy robusta je?

Pokud hledáte komplexní chutě i aroma, doporučujeme se vám zaměřit na výběrovou arabiku. Pokud ovšem nemáte rádi aciditní kávy a preferujete “tradiční“ hořké a silné kávy bez acidity, anebo máte doma automatický kávovar, který by nedokázal správně vyjmout všechny chutě arabiky, doporučujeme vám se zaměřit na směsi robusty a arabiky nebo na kvalitní a výběrovou robustu jako je náš Dark.

Zpět do obchodu