Na výlet po vietnamských plantážích kávy

Protože máme karanténu a o cestování se nám může na pár měsíců jen zdát, napadlo nás sdílet naší nezapomenutelnou výpravu do provincie Dak Lak napříč vietnamskými kávovými farmami. Pojďte si s námi alespoň virtuálně prohlídnout život na typické vietnamské farmě.

Málokdo by čekal, že plantáže kávy mohou nabídnout tolik dobrodružství. Když jsme teprve hledali kvalitní dodavatele kávy, vůbec jsme netušili, že se budeme muset podívat až do vietnamské džungle. I když je Vietnam druhým největším dodavatelem kávy na světě a kávové plantáže v provincii Dak Lak jsou v podstatě na každém rohu, ty nejlepší zrnka ve Vietnamu se skrývala právě v džungli.

(Ty nejkvalitnější kávová zrnka se skrývala v džungli.)

Cesta do kávového ráje začínala nejdříve na letišti v hlavním městě provincie Buon Ma Thuot. Město obklopené farmami a přírodou, které je známo pro jeden z největších festivalů kávy v jihovýchodní Asií, leží na jihu Vietnamu. Protože jsme chtěli co nejvíce času strávit na farmách, hned po přistání jsme se vydali pronajatým taxíkem až tam, kde končila asfaltová silnice. Po dvou hodinách taxíkem nás poté čekalo další hodina na skútrech a motorkách do části, kam ani motorky již nemohli a museli jsme přestoupit na traktory. Celková cesta od hlavního města až na farmu trvala přibližně 4 hodiny.

Kdo by čekal, že tady dobrodružství končí, mýlil by se. Protože byla farma odříznuta od civilizace, jediný zdroj elektřiny byla turbína, která pomocí nedalekého potoka, produkovala dostatečné množství elektřiny pouze na světlo a naštěstí i na větrák. Na splachovací záchod můžete zapomenout a na klasickou kuchyni také. Vařilo se pomocí plynu a dřeva.

(Elektřina nám stačila sotva na světlo.)

My jsme do Dak Laku přijeli v období sklizně (doba od říjnu až po lednu). Ráno se vstávalo už v 5 hodin a šlo se ručně sbírat zralé kávové boby.  Poté se boby nechali vyschnout na slunci a celý den se museli obracet, aby se ujistilo, že vše uschne. Po vyschnutí se od bobů oddělila dužina. V případě deště se stávalo, že po rozprostření kávy se museli dát boby opět do pytlů, aby se celý proces znovu po dešti opakoval. Protože plantáží bylo více, vše se sbíralo postupně. Večer se vždy musela zalít část, která se bude následující dny sbírat, po zalití kávovníku vodou totiž zrnka rychle zrají. 

Vietnam_2013 (722)  suseseni 2  Vietnam_2013 (747) (1)

I když život na farmě se může zdát únavný, člověk si paradoxně odpočine. Nejenže po zdlouhavém a fyzicky namáhajícímu dni budete mít pocit dobře odvedené práce, ale také uniknete stresu a ruchu velkoměsta. Jediné spojení s civilizací je trocha elektřiny, blátivá cesta, rádio a slabý signál na mobilu. Pokud budete mít tu možnost, určitě navštivte skryté kávové plantáže ve Vietnamu, nebudete litovat!

 Je těžké uvěřit, že čas letí tak rychle. Je to již 7 let od naší první návštěvy. Za těch 7 let jsme rozšířili náš sortiment o mnoho druhů káv z mnoha zemí, i přesto káva z těchto farem stále tvoří náš základ v podobě produktů Dark a Premium. Tyto produkty byli našimi vůbec prvními a za tu dobu nám přirostli k srdci, stejně jako farmáři, od kterých kávu kupujeme.

Zpět do obchodu