Odkud dovážíme naši kávu?

Vietnamskou provincii Dak Lak oplývají rozlehlé kávové plantáže a málokdo by neuhodl, čím se bude vyznačovat její centrální město Buon Ma Thuot. Je to tak. Káva. Káva. Káva.

Rozlehlost města je vymezována stále přibývajícím třistatisícovým obyvatelstvem, které se zatím rozvíjí hlavně díky vnitřnímu obchodu, než turistickým ruchem. Je ukryto uprostřed zeleného středohoří a vede sem z města Ho Chi Minh buď desetihodinová cesta autobusem, nebo 45 minutová vzduchem na tamější letiště. Přesto, a možná také právě proto, je toto místo předním tipem pro cestovatele vyhledávající neprotřelé části světa, kde ještě nebyla autenticita zlikvidována komerčním děním.

A pokud jste navíc milovníci kofeinového teplého nápoje, budete v sedmém nebi. O kavárnu zde zakopnete na každém rohu. Najdete mezi nimi podniky s romantickými výhledy, historickými dekoracemi odkazujícími na původní etnikum Ede i prvotřídní kavárenské lokály pro náročnější. Zkrátka, v Buon Ma Thuot je zcela nemožné dostat špatný šálek kávy, ať už si ho objednáte kdekoliv. Místní lidé ho navíc dokáží nepopsatelně zpříjemnit svou přirozenou srdečností.

Přesto, že město není turistickou lokalitou, vyplatí se toulka i po pouličních stáncích s tradičním vietnamským jídlem. Dostanete zde vynikající phở, smažené závitky nebo třeba nem. Vzhledem ke kompaktnímu uspořádání a rovinatému terénu je prostředí ideální k dopravě na kole. Zatím tak praktikují výhradně místní, protože půjčovny kol jsou zde stále raritou, nicméně taxi služba zde funguje a bez problému usnadní pohyb  po městě.

Důležitou zastávkou je zdejší etnografické muzeum. Mapuje specifické osídlení kraje, který hostí až 40 různých etnických menšin. Díky této rozmanitosti, nejen z provincie Dak Lak, ale i z jeho hlavního města, dýchá pozoruhodně barevný kulturní ráz. 

Buon Ma Thuot je ideálním výchozím bodem k návštěvě Lak Lake. Největší sladkovodní přírodní jezero v horách je vzdálené asi hodinu cesty autobusem a nabízí dech beroucí pohledy na vodní hladinu, slony, tradiční dřevěné loďky, to vše obklopené harmonickou přírodou.

Toužíte-li po uvolnění a antistresové dovolené, už víte, kam zamířit.

Zpět do obchodu