Bac Xiu aneb vietnamská verze Cafe Latte

IMG_0432[1]

Bac Xiu, plný název Bạc Tảy Xỉu Phé (bílá sklenička s trochou kávy), je vietnamská verze italského Cafe Latte. Káva je vhodná pro lidi, kteří preferují chuťově jemnější kávu.

Historie Bac Xiu je vskutku unikátní. Za doby kolonialismu bylo čerstvé mléko vzácností. Francouzi tedy začali do kondenzovaného sladkého mléka přidávat vroucí vodu. Některým ovšem takové sladké mléko nechutnalo, a tak přišli s nápadem do mléka přidat i kávu. Tak vznikl Bac Xiu! Dnes se místo horké vody už používá klasické čerstvé mléko.

 

Co budeme potřebovat?

15g vietnamské mleté kávy

Sladké kondenzované mléko (salko)

Čerstvé mléko

Led

 

Recept:

  1. Uděláme si klasickou vietnamskou překapávanou kávu ovšem bez salka.
  2. Do jiné skleničky nalijeme salko (množství záleží na vás).
  3. Na salko nalijeme 100ml čerstvého mléka a přidáme led.
  4. Dolijeme kávu do skleničky s mlékem. Pokud máte šejkr, kávu před dolitím pořádně promícháme k vytvoření kávové pěny.

Tip: Pro zajímavější chuť můžete namísto 80ml mléka použít 50ml čerstvého mléka a 50ml kokosového mléka.

 

Kávu si můžete připravit i s naši sadou!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení