Jak si udělat kvalitní výběrovou kávu phin filtrem?

Tento článek je pro kávomily, kteří na filtrovanou kávu nedají dopustit. Při karanténě jsme si častěji začali připravovat výběrovou arabiku na V60 nebo přes Aeropress. Ačkoliv jsou obě metody celkem rychlé, i tak nás napadlo si vyzkoušet přípravu výběrové kávy na našem vietnamském phin filtru. Recept jsme vylepšovali denně a nyní ho můžeme sdílet s vámi. My jsme na mlýnku měli naši Kolumbii La Colomba nebo Etiopii od Německé pražírny the Barn. U obou káv nám recept fungoval skvěle.

 DSC00357    filtr (1)

(V60 jsme nahradili phin filtrem.)

Recept:

1.Namele 10-12g kvalitní výběrové kávy. Káva by měla být o něco jemnější, než se mele na V60. 

2. Kávu nasypeme na filtr a do filtru nasadíme síťku. Nádobu poté položíme na skleničku.

3. Nalijeme 100ml vroucí vody do filtru a necháme protéct.

4. Jakmile káva proteče do skleničky, ještě skleničku s kávou dolijeme 50 - 80ml vroucí vody (záleží jak silnou kávu budete chtít).

4. Dobrou chuť!

Pokud si nebudete jisti, jak se filtr používá, stačí se podívat na video zde.

 Plusy a mínusy metody:

+ Stejně jako na V60 nebo Aeropress si můžete vytvořit vlastní recept. Navíc pokud používáte phin filtr, můžete si pohrát i s průtokem vody bez toho, aniž byste museli měnit hrubost mletí, nebo gramáž. Stačí síťku ve phin filtru přitlačit a káva vám proteče pomaleji.

+ Nepotřebujete filtrační papír.

+ Spotřebujete méně kávy.

+ Metoda je rychlá a stačí vám klasická rychlovarná konvice s vroucí vodou a vietnamský phin filtr.

- Filtr se hůře čistí, kdežto u V60 vám stačí vyhodit kávu i s papírovým filtrem.

- Filtry se vyrábí ve více velikostech a provedení, recept tedy není univerzální. My používali filtr o velikosti 100ml.

Vyzkoušíte také? Filtr můžete najít i na našem eshopu!

Zpět do obchodu