Arabica vs Robusta

Sem tam se u nás v komentářích objeví názor, že robusta je vždy levná a nekvalitní káva. Mnoho kávomilců také tvrdí, že i ta nejdražší robusta nemůže být lepší než nejlevnější arabika. Mnoho pražíren odmítá robustu pražit, natož prodávat zákazníkům. Je tedy robusta tak špatná, jak si někteří myslí?

Naše pražírna začínala v roce 2014 a už tehdy jsme věděli, že k tomu, abychom reprezentovali vietnamskou kávu, náš první produkt musel být z robusty. Vietnam je druhým největším dodavatelem kávy na světě a prvním největším dodavatelem robusty na světě. Většina vietnamské kávové produkce je tedy robusta a klamali bychom zákazníky, kdybychom nabízeli autentickou vietnamskou kávu v podobě Arabiky.

I pro nás byl tehdy velký oříšek najít ve Vietnamu kvalitní kávu. Většina kávové produkce šlo do velkých korporací pro výrobu instantní kávy. My jsme ale chtěli najít robustu, které by se dostala stejná péče jako výběrové arabice. Takovou robustu jsme našli i s pomocí místních. Tato káva byla chuťově mnohem kvalitnější než běžné komoditní robusty. Oproti komoditní robustě byla káva sice hořká, ale bez zemitosti a její chuťový profil hořké čokolády, oříšků a arašíd byl velmi výrazný.

Výběrová robusta se nedá moc porovnávat s výběrovou arabikou, protože v ní hledáme něco jiného. Výběrová arabika je chuťově i aromaticky mnohem rozmanitější. Výběrová robusta je na druhou stranu chuťově hodně hutná a silná.

V dnešní době se již výběrová robusta dostává do povědomí pražíren. Mezinárodní institut CQI (Coffee Quality Institut) založil první Q Robusta manuál pro známkování výběrové robusty v roce 2019. V roce 2021 začal i o výběrové robustě mluvit kávový guru James Hoffmann.

My věříme, že kávový svět je opravdu rozmanitý a vždy je dobré experimentovat. Naše pražírna praží jak výběrovou arabiku tak i výběrovou robustu.

Zpět do obchodu