Historie vietnamské kávy

Ačkoliv se konzumace kávy stala ve Vietnamu kulturní záležitostí, Vietnam začal kávu pěstovat relativně nedávno. Podle historických dokumentů, kávu do Vietnamu poprvé přivezl jistý Francouzský mnich, který v pěstování kávy viděl komerční potenciál v roce 1857.

Trvalo to ovšem dalších sto let, než se káva ve Vietnamu začala pěstovat ve velkém. I přestože byla káva populární jak mezi Francouzi a místními, kvůli neutuchající politické situaci nemohl Vietnam do pěstování kávy plně investovat. Průlom nastal až v roce 1986, kdy vietnamská vláda zlegalizovala podnikání.

V současnosti je Vietnam druhým největším dodavatelem kávy na světě za Brazílií a káva se stala druhá nejprodávanější komodita Vietnamu hned za rýží!

 

Vznik vietnamské kávové kultury

Je známo, že lidé jsou nejvíce kreativní v nedostatku, a to i v tomto případě. Za vznik unikátní přípravy kávy může Vietnam poděkovat nedostatku elektřiny, čerstvého mléka a nevhodnému klimatu pro pěstování Arabiky.

Protože Vietnam neměl dostatek elektřiny, kávu si místní začali vařit v takzvaným phin filtru. Čerstvé mléko se bez ledniček rychle kazilo, a tak se začalo používat sladké kondenzované mléko. Shodou okolností vietnamské klima není ideální pro pěstování Arabiky, která je chuťově jemnější a kyselejší. Místo arabiky tedy začal Vietnam produkovat chuťově silnější a hořčejší robustu, která naopak velmi dobře ladila se sladkým kondenzovaným mlékem.

I díky této přípravě mohli místní začít do kávy přidávat různé ingredience a vytvářet tím mnoho zajímavých kávových nápojů. 

 

Pojmy

Až budete někdy ve vietnamské kavárně nebo restauraci můžete si kávu objednat i vietnamsky :)).

Vietnamský název

Český překlad

cà phê

káva

đen

černá

sua

mléko

nóng

horká

Zpět do obchodu