Proč pražíme právě výběrovou robustu a v čem je naše robusta unikátní?

Také vás někdy napadlo, jak by chutnala robusta, kdyby se ji dostala stejné péče jako kvalitní arabice? U nás možná najdete odpověď. Ve Vietnamu se pěstuje převážně robusta a už od začátku jsme věděli, že pokud chceme našim zákazníkům nabídnout pravou vietnamskou kávu, museli jsme se zaměřit právě na robustu. Navíc je trh přesycen arabikou a my jsme chtěli kávomilcům nabídnout také něco nového a neprobádaného.  

10_11_2013_Vietnam (180)

(I nás stálo nalezení té správné robusty mnoho úsilí.)

Hledat výběrovou robustu v roce 2013 nás stálo mnoho úsilí, a to i ve Vietnamu, zemi, která vyprodukuje nejvíce robusty na světě. Robusta měla a stále má reputaci levné kávy. Tato reputace je zčásti zapříčiněna i tím, že vietnamští farmáři prodávali kávu levně velkým koncernům, které se specializovali na instantní produkty. I proto kvalitu robusty ve Vietnamu nikoho moc nezajímala.

Abychom našli tu správnou robustu, zaměřili jsme se na nalezení správných farmářů, kteří chtěli zlepšit své produkty a prodat nám je za prémiovou cenu. Naši robustu jsme chtěli mít ručně sbíranouřádně tříděnou, a s minimálním množství defektů. Farmářům, kteří s námi do projektu chtěli jít, jsme mimo jiné zainvestovali do sítích, aby zrnka byla správně sušená.

site   roberto

(Farmářum jsme zainvestovali i do sítí k rovnoměrnému sušení bobů. Boby jsme sbírali výhradně zralé.)

Protože kávové boby robusty zrají rychleji než boby arabiky, naše investice se nám brzy vyplatila. Za pouhý rok jsme měli, troufáme si říct, jednu z prvních výběrových robust s čistou chutí hořké čokolády a lískových oříšků bez nepříjemné zemitosti, která robustu dříve doprovázela. Díky tomu, že naše robusta byla kvalitní, nemuseli jsme ji přepražovat, a tak i aroma upražené kávy byla čistě čokoládová bez známek ´přepraženosti´. V současnosti naši robustu dodáváme i do mnoha českých pražíren.

zelena kava   20170127_124050

(Naše robusta má málo defektů a zrnka jsou stejně velká. Kávu nemusíme přepražovat.)

Pokud budete chtít i vy vyzkoušet něco nového, nebo pokud vám chutná hořká káva bez acidity, vyzkoušejte naši robustu v podobě kávy Dark nebo Premium. Zde máte 10% slevový kód na první nákup, stačí zadat DAKLAKROBUSTA. Určitě nebudete litovat. Dobrou chuť!

robusta espresso

Zpět do obchodu