Doprava zdarma pro všechny objednávky nad 1000 kč!

Opravdu je čerstvá káva lepší?

 

Nelze si nevšimnout, že jsou pražírny, které nabízejí kávu, která byla upražena pouze několik dní před doručením. Na první pohled jde o rozumný argument, jelikož káva je potravina a potraviny jsou lepší čerstvé. Ovšem v kávě toto tvrzení nemusí vždy platit.

Na filtrovanou kávu je lepší si alespoň 5 dní po upražení počkat a na espresso dokonce někdy 2 až 3 týdny po upražení.

Při pražení se mimo jiných chemických reakcí vypouští oxid uhličitý, který pak po určitou dobu zůstane v zrnkách kávy. Chemické reakce v kávě nekončí ihned po upražení a káva po upražení dokonce i oxid uhličitý nějakou dobu produkuje. Pokud je v kávě příliš oxidu uhličitého, vaše káva bude hořká, mimo jiné se bude mnohem hůře extrahovat aroma a chuť kávy.

I proto se v naší pražírně snažíme kávu nechat alespoň týden vyležet, než ji začneme nabízet zákazníkům.